Inicis
El CN Kallípolis es fundà el 1968 a Barcelona. Una vintena de persones, uns estatuts i un portafolis amb els documents fundacionals constituïen el capital de la nova entitat. El local social es va fixar al comerç on treballava César Villegas el primer president (avui segueix sent el president del club). César Villegas, que va aprendre de forma autodidacta, va ser també l’entrenador del grup durant molts anys. Les sòcies procedien d’un extingit Club Drink (nom degut al patrocini d’algunes begudes). El club neix en un moment en què la natació sincronitzada (aleshores ballet aquàtic), es troba en hores baixes després d’una dècada de certa popularitat deguda més a la seva consideració com a espectacle que com a esport. En un context de gran afició a la natació, al waterpolo i als salts, la natació sincronitzada es veu com una especialitat “menor”, un assumpte graciós de senyoretes que es guarneixen per nedar amb música. Durant anys la prioritat del club és lluitar per aconseguir la consideració esportiva al si de la federació catalana de natació.
El club guanya cada any els campionats de Catalunya i d’Espanya, això sí, amb una escassa competència (depenent de l’any, quatre o cinc clubs en competició estatal i dos a Catalunya). L’any 1973, per primer cop, la Federació Internacional de Natació inclou la natació sincronitzada als campionats del món, tot atorgant-li la mateixa consideració que a la resta d’especialitats. El club participa amb entrenador i nedadora i, aquest contacte amb la sincro mundial els obre un camí de desenvolupament tècnic que permetrà un progrés continuat fins als vuitanta. És durant els darrers setanta i els vuitanta que floreix la primera generació de nedadores que comencen la pràctica de la sincro abans dels deu anys, fet insòlit fins aleshores.
Creixement
El fort sentiment de club i la passió per l’esport fan que el club es retroalimenti amb exnedadores amb formació docent i pedagògica que, de forma totalment altruista, van ser les entrenadores de les participants als primers jocs olímpics que inclouen la sincro l’any 1984 i als posteriors del 1988. La piscina municipal de Can Caralleu on, gràcies a l’Ajuntament de Barcelona, podíem treballar en horari extraescolar en una piscina climatitzada, va ser testimoni de la germinació d’un èxit que no podíem imaginar aleshores.
Aquesta és una etapa reivindicativa que s’allarga fins als noranta per tenir les mateixes condicions de treball i suport que les especialitats “estrella” -la natació i el waterpolo- i pujar al tren de l’alt rendiment que arribarà de la mà de la Secretaria General de l’Esport quan crea el centre de tecnificació i rendiment a la Blume d’Esplugues.
Els jocs olímpics de Barcelona marquen un abans i un després. La pràctica creix al club i arreu, i creix exponencialment la dedicació necessària per arribar a l’èxit esportiu i així apareix la necessitat de diversificar l’oferta per tal que les nenes i les noies trobin el seu nivell de gaudi. També retornen al club les nedadores dels cinquanta i així el club creix a tos els nivells esportius.
L’any 1995, malgrat la incredulitat dels dirigents esportius espanyols, al Campionat d’Europa de Viena un equip espanyol, format en un 90% per nedadores del CN Kallípolis (CNK), guanya credibilitat internacional tot obtenint un 5è lloc inimaginable fins llavors. A finals dels 90 noranta i durant els primers anys 2000 una nedadora del CNK, ara entrenadora, l’Anna Tarrés porta la selecció espanyola a la gran explosió dels Campionats del Món de Barcelona 2003.
Avui
En aquest sentit, el CNK és el club que aporta i ha aportat més nedadores a la selecció catalana i espanyola tot participant en jocs olímpics, campionats mundials i campionats europeus, entre d’altres. Algunes de les esportistes més destacades són: Gemma Mengual, Andrea Fuentes, Ona Carbonell, Anna Tarrés i Maria José Bilbao.
El club ha estat ininterrompudament campió d’Espanya (en totes o alguna de les categories d’edat) durant quaranta-set anys i ha generat afició i sentiment de grup entre centenars de nenes, noies i dones. Enguany en som més de tres-centes. Avui, el club segueix treballant amb el suport de la ciutat. Així mateix, estem iniciant una nova etapa on, per primera vegada comptem amb 3 nens dins del club. La lluita per una societat on les oportunitats siguin les mateixes tant per homes com per dones segueix sent una prioritat dins del club.